Jak wybierać piekarnik do zabudowy? Po jakie technologie warto sięgnąć?

By admin
In PORADY EKSPERTA
Październik 16, 2017
0 Comments
155 Views

Sprzętów AGD dostępnych w sklepach AGD jest mnóstwo. Wiele osób przy ich wyborze kieruje się ceną lub designem. Tymczasem warto przyjrzeć się także nowoczesnym technologiom, które zostały w nich zastosowane. Zobacz, na co warto zwrócić uwagę.

Systemy cyrkulacji powietrza

Stosowanie różnych metod cyrkulacji powietrza w piekarniku samo w sobie nie jest niczym nowym. Już od dawna producenci starają się na rozmaite sposoby zapewnić wyrównanie temperatury, jaka oddziałuje na pieczone potrawy z różnych kierunków. Warto jednak zauważyć, że z kolejnymi latami powstają coraz ciekawsze innowacje, które mocno zbliżają się do stanu idealnego.

Przykładem jest spotykany w najlepszych modelach system MultiFlow 360°, stosowany nawiasem mówiąc nie tylko w piekarnikach, ale i w… lodówkach. W przypadku tych pierwszych zapewnia nie tylko dokładny rozkład temperatur, ale i wilgoci – co ma ogromne znaczenie w przypadku ciast czy chleba.

Co więcej, systemy takie jak MultiFlow 360° skutecznie chronią przed wymieszaniem zapachów poszczególnych potraw w przypadku pieczenia różnych posiłków na poszczególnych półkach – tak jak w przypadku piekarnika Gorenje Ora-Ito BO87-ORA-X.

Wiele potraw naraz

Wspomnieliśmy już o systemach pozwalających na pieczenie kilku potraw jednocześnie bez mieszania ich zapachów. Warto jednak zauważyć, że wiele urządzeń pozwala na pieczenie dwóch lub trzech potraw jednocześnie przy różnych ustawieniach dla każdej z nich (dobrymi przykładami są sprzęty AGD Samsunga, widać to przeglądając piekarniki w ofercie eMAG.pl). To wprost idealne rozwiązanie dla rodzin, w których jedni lubią potrawy mocno podpieczone, a inni preferują te, które poddano tylko delikatnej obróbce cieplnej.

Ułatwione czyszczenie

W nowych piekarnikach pojawiają się funkcje, które pozwalają na oczyszczenie wnętrza poprzez wypalenie, czy wręcz spopielenie ewentualnych zanieczyszczeń. Mowa tu o tak zwanym czyszczeniu katalitycznym lub pyrolitycznym. W pierwszym przypadku temperatura rośnie do 350 stopni, ale konieczne jest wymienianie specjalnych wkładów grzewczych. Pyroliza jest znacznie efektywniejsza, gdyż temperatura w trakcie wypalania wzrasta aż do 500 stopni.

Wybierając piekarnik wyposażony w tego typu funkcje czyszczące warto jednak zwrócić uwagę także i na to, jakiej technologii użyto, by zabezpieczyć wewnętrzne ścianki piekarnika. Powinny być one wykonane z materiałów odpornych nie tylko na same temperatury, lecz również na przypadkowe zarysowania, które mogłyby przerwać warstwę ochronną, najlepiej wolna od wszelkiego typu mikrootworów. Przykładem może być wielowarstwowa powłoka SilverMatte, stworzona właśnie z myślą o łatwiejszym utrzymaniu czystości i możliwości przeprowadzenia pirolizy.

Łatwiejsze wyjmowanie naczyń

Nowoczesność to nie tylko zaawansowane funkcje i lepsze metody zabezpieczania ścianek piekarnika. To także tak pozornie proste i oczywiste rozwiązania, jak ułatwienia w wyjmowaniu potraw.

Wiele spośród nowoczesnych modeli posiada półki wysuwane teleskopowo, dzięki czemu nie ma ryzyka poparzenia się. Warto przy tym zwrócić uwagę na wzmocnienie samych półek – często są one specjalnie przystosowane do utrzymania cięższych naczyń.

2 0

Comments are closed.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Przeczytaj inne:
Stolicy Polski grozi blackout

W nawiązaniu do felietonu pt. „Ciemność, widzę ciemność…” z poprzedniego...

Zamknij