Poszukiwania coraz bardziej ekologicznych rozwiązań w dziedzinie dostarczania ciepła, zaprowadziły mieszkańców Starego Kontynentu na powrót do najbardziej tradycyjnych, a co za tym idzie ekologicznych metod. Nowoczesna technologia produkcji pelletu to bowiem nic innego, jak odzyskiwanie na potrzeby produkcji energii, jak największej ilości odpadów z naturalnego surowca, którym jest drewno. W czym tkwi jego popularność?
Produkcja przemysłowa w Europie, która wciąż w znaczącym stopniu wykorzystuje drewno jako materiał konstrukcyjny czy budowlany, generuje znaczącą ilość odpadów. Ich zagospodarowanie, w dobie poszukiwania ekologicznych rozwiązań pozyskiwania energii, zostało doprowadzone niemal do perfekcji. Zastosowanie wysokociśnieniowego prasowania drewnianych odpadów w połączeniu z właściwościami naturalnych lepiszczy występujących we wszystkich gatunkach drewna sprawia, że powstaje pellet – stałe, łatwe w użyciu paliwo o wysokiej kaloryczności. Jego właściwości i zalety doceniają mieszkańcy Austrii, Francji, Niemiec i Włoch, którzy w przydomowych kotłowniach spalają miliony ton pelletu rocznie.
Korzystny dla środowiska
Pellet może być wytwarzany zarówno z liściastych, jak i iglastych gatunków drewna. O ile pierwsze charakteryzują się większą wartością opałową z uwagi na swoją gęstość, a tym samym twardość, to drugie zawierają więcej ligniny będącej podstawowym lepiszczem pelletu. Tylko dzięki odpowiednim proporcjom drewnianych odpadów obu tych rodzajów, powstaje wysokiej jakości naturalne paliwo. Z uwagi na zawartość jedynie naturalnych surowców, spalanie pelletu nie powoduje nadmiernej emisji CO2 do atmosfery. W procesie pozyskiwania energii uwalniania jest jedynie taka ilość gazu, która została pobrana przez roślinę w trakcie jej wzrostu. Pellet wydziela również znikome ilości szkodliwych związków. W przypadku siarki jest to maksymalnie 0,08%, a chlorków nie więcej niż 0,03% – mówi Krzysztof Romaniak, dyrektor operacyjny firmy Hoven.
Łatwy w użyciu
Poza wysoką wydajnością energetyczną, dostarczanie energii w obecnych czasach wymaga od paliwa również jego sprawnej i bezproblemowej obsługi. Pellet produkowany jest w postaci granulek o średnicy od 6 do 25 mm i długości zazwyczaj nie przekraczającej 4-5 cm. Jak podkreśla Krzysztof Romaniak, pozwala to nie tylko na jego ułatwione dozowanie, ale powoduje również, że efektywnie się wypala, a tym samym nie emituje zwiększonych ilości szkodliwych dla środowiska związków np. w postaci popiołów. Pellet jest również paliwem czystym w dosłownym tego słowa znaczeniu. Nie brudzi rąk w momencie bezpośredniego zetknięcia, nie zanieczyszcza miejsc, w których jest składowany, a także nie powoduje nadmiernego osadzania się pyłów w piecach, kotłach oraz instalacjach kominowych.
Atrakcyjny cenowo
Wartość opałowa pelletu plasuje go w ścisłej czołówce paliw pozyskiwanych z biomasy. Przy wyniku 16-17 MJ/kg ustępuje miejsca jedynie brykietowi drzewnemu. Jest jednak o wiele prostszy w transporcie, magazynowaniu i użyciu – dodaje Krzysztof Romaniak z fiemy Hoven. Pellet, mimo rosnącego zainteresowania związanego z poszukiwaniem przyjaznych dla środowiska źródeł energii, nie podlega także tak intensywnym wzrostom cen, jak ma to miejsce w przypadku innych paliw, w szczególności kopalnych. Taniej od pelletu można kupić jedynie drewno kawałkowe oraz węgiel, ale ich sposób zastosowania powoduje, że nie są one atrakcyjne dla mieszkańców krajów europejskich oraz ochrony klimatu – podsumowuje Krzysztof Romaniak.
Statystyki prowadzone przez The European Biomass Association (AEBIOM) wskazują, że Europa jest największym producentem pelletu na świecie. W 2010 r. wyprodukowała niemal 9,3 mln ton tego paliwa, a Polska w tym samym czasie znalazła się na 8 miejscu w globalnym rankingu jego producentów. Konsumpcja pelletu w krajach unijnych wyniosła w 2009 r. ponad 11,4 mln ton, co świadczy nie tylko o nieustannym wzroście zapotrzebowania, ale również uznania dla jego właściwości energetycznych (AEBIOM | European Bioenergy Outlook 2012) oraz rosnącej świadomości ekologicznej mieszkańców.