Maszyna do produkcji lodów włoskich – gdyby tylko taką mieć…

Maszyna do produkcji lodów włoskich – gdyby tylko taką mieć…

Maszyna do produkcji lodów włoskich – gdyby tylko taką mieć…

Lody… któż ich nie lubi? Na patyku, w kubeczku, w wafelku czy w postaci kanapki – wszystkie cieszą się niesłabnącą popularnością. Kiedy jednak mamy do wyboru lody ze sklepowej zamrażarki oraz lody gałkowe czy włoskie, z pewnością wybierzemy jedne z tych dwóch ostatnich.

ice-cream-690403_1280

Lody gałkowe czy “szpatułkowe”?
Wystarczą gotowe lody oraz konserwator, czyli urządzenie do przechowywania i ekspozycji lodów (zwany także dystrybutorem, czy po prostu witryną na lody), a praktycznie każdy sklep, każda kawiarnia, każda lodziarnia może serwować lodowe przysmaki swoim klientom. Jedna gałka, albo kilka, w zwykłym wafleku, albo w rożku, z polewą, z posypką, albo bez dodatków, a także w postaci deseru z bitą śmietaną i owocami – sposobów podania lodów jest wiele. Dodajmy do tego przeróżne, coraz bardziej wymyślne smaki, które najpierw kolorem i nazwą przyciągają nasz wzrok, a potem już po spróbowaniu pieszczą nasze podniebienie. A im bardziej nietypowy smak i chwytliwa nazwa, tym więcej chętnych, by go spróbować.

ice-cream-cone-1274894_1920

Szczególne pole do popisu mają w tym względzie firmy, które zajmują się produkcją lodów rzemieślniczych. Produkowane w małych, rodzinnych zakładach lody zyskują ostatnio coraz większą popularność. Dostępne jedynie lokalnie zdecydowanie przebijają te przemysłowe, produkowane na skalę krajową, a nawet światową. Co prawda mała lodziarnia z rodzinnymi tradycjami nie jest w stanie osiągnąć takich samych zysków jak wielkie “lodowe korporacje”, ale w swoim mieście i regionie odnosi często niemały sukces. Dbałość, jaką mali przedsiębiorcy przykładają do swoich produktów sprawia, że lody rzemieślnicze są smaczne i wyraziste, a tego właśnie oczekują miłośnicy tego zimnego przysmaku. Ściśle strzeżona receptura w połączeniu z dostosowanymi do konkretnych potrzeb wysokiej jakości maszynami do lodów sprawiają, że lody rzemieślnicze uzyskują odpowiedni smak, temperaturę i konsystencję. Czym jeszcze lody produkcji własnej podbijają serca “lodożerców”? Z pewnością wielkością porcji. Tak, porcja takich lodów jest zdecydowanie większa niż tych “z pudełek”. W większości przypadków lody rzemieślnicze nakładane są nie gałką, a specjalną łopatką czy szpatułką. Może dla odróżnienia lodów przemysłowych od rzemieślniczych warto by było zmienić nazwę tych drugich na “szpatułkowe”?

Włoskie, czyli kręcone, czyli z automatu
Zawsze zastanawiało mnie to, skąd wzięła się nazwa “lody włoskie”. Ich nazwa sugeruje, że przywędrowały do nas ze słonecznej Italii, ale okazuje się, że lody te, inaczej zwane kręconymi lub z automatu, swoją nazwę zawdzięczają temu, że z Włoch przywędrowały do nas pierwsze maszyny do produkcji lodów włoskich. We Włoszech mianem gelato italiano nazywa się lody, które my nazywamy gałkowymi. Lody kręcone, jako że są znacznie bardziej miękkie niż te sprzedawane na gałki noszą nazwę soft. Tak też mówi się na nie w Wielkiej Brytanii. W Polsce tak bardzo przyjęło się określenie lody włoskie, że nikt nie powie na nie “miękkie”, ewentualnie “kręcone” albo “z automatu”. Lubiane nie tylko za swój smak, ale także kształt i konsystencję są tak samo popularne jak gałkowe. Mimo iż wytwarzane są z gotowej mieszanki mogą występować w różnych wersjach smakowych (najbardziej popularne smaki to: śmietankowy, kakaowy, truskawkowy i cytrynowy) i mieć różne dodatki takie jak polewy, posypki, słodkie rurki, albo kawałki czekolady. Dzięki wyposażeniu maszyny do produkcji lodów włoskich w specjalny dozownik można uzyskać tzw. lody tęczowe, czyli lody włoskie z charakterystycznymi kolorowymi krawędziami.

gelato-959167_1920

Właściciele lodziarni cenią sobie maszyny do produkcji lodów włoskich za łatwość użytkowania oraz możliwość szybkiego uzyskania gotowego produktu. Lodowa mieszanka, która znajduje się w owej specjalnej maszynie do produkcji lodów włoskich jest bowiem zamrażana w sposób ciągły w miarę wydawania kolejnych porcji lodów, a to sprawia, że lody włoskie robi się w mgnieniu oka. Serwowanie klientom lodów tego rodzaju ma tę zaletę, że nie trzeba mieć dużego zaplecza, tak jak to jest w przypadku lodów gałkowych, których produkcja odbywa się “na zapleczu”. Wystarczy jedynie trochę miejsca w pobliżu lady, przy której obsługuje się klientów, ponieważ lody włoskie produkowane są niejako “na oczach klienta”.

Jeśli jesteś prawdziwym wielbicielem lodów możesz spróbować swoich sił w tym lodowym biznesie. Wystarczy chęć, dobra receptura i profesjonalna maszyna do lodów, a w swoim rodzinny mieście możesz odnieść lodowy sukces.

Zobacz też

Jak wybrać dobry odkurzacz workowy?

Jak wybrać dobry odkurzacz workowy?

1 września 2020
ZRZESZAJMY SIĘ

ZRZESZAJMY SIĘ

7 stycznia 2015
Dobrze rozegrane wnętrze – osprzęt elektryczny KIER firmy OSPEL

Dobrze rozegrane wnętrze – osprzęt elektryczny KIER firmy OSPEL

3 listopada 2014
Wywiadownie gospodarcze

Wywiadownie gospodarcze

30 października 2014
Nowa seria plafonier LED

Nowa seria plafonier LED

14 października 2014
Złączki zaciskowe

Złączki zaciskowe

14 października 2014

Inne z kategorii Wybrane

Język angielski – dlaczego jest tak ważny w dzisiejszych czasach?

Język angielski – dlaczego jest tak ważny w dzisiejszych czasach?

28 listopada 2017
Technologia stworzona dla Twojej wygody

Technologia stworzona dla Twojej wygody

14 czerwca 2017
Speed test czyli test szybkości łącza internetowego

Speed test czyli test szybkości łącza internetowego

10 kwietnia 2017